Viipurin autokilpailut 1910

Viipurin kansainväliset talvikisat pidettiin 23-28 helmikuuta 1910. Ohjelmaan kuului 12 urheilulajia, monet näistä talviurheilulajeja, mutta lisäksi myös ratsastusta, ammuntaa ja kenties Suomen ensimmäiset autokilpailut. Artikkeli talvikisoista ilmestyi ”Finskt Idrottsblad”-lehdessä maaliskuussa 1910. Lehti oli Helsingin voimistelukerhon julkaisu. Seuraavassa lehden artikkeli autokilpailuista joka on käännetty ruotsista suomeksi. Käännös ei ole todellakaan virheetön, mutta toivon että ajatus välittynee kuitenkin. Kaikki lisätieto aiheesta jälleen tervetullutta.

Digi – Finskt idrottsblad 31.03.1910

Viipuri_1910
Kuva 1. Vasemmalla Kasubskijin 60-hevosvoimainen Stoewer auto joka voitti ensimmäisen palkinnon. Oikealla S.Nikolajeffin 25-hevosvoimainen Clément-Bayard.

Viipuri_1910_kansi
Kuva 2. Finskt Idrottsblad-lehden kansikuva.

Viipuri_1910_s1

”Kansainväliset talvikisat Viipurissa 23-27 helmikuuta. Automobiilikilpailuista. Talvikisojen ohjelma Viipurissa oli monipuolisempi kuin koskaan aiemmin missään urheilutapahtumassa Suomessa ja mukana oli jopa autokilpailut. Se oli ensimmäinen autokilpailu joka järjestettiin Suomessa, ja vaikka osallistuvien määrä ei ollut suuri, herätti kilpailu paljon kiinnostusta. Kilpailijoiden vaunuja oli neljä ja ne oli jaettu kahteen luokkaan, suuriin ja pieniin vaunuihin. Rata sijaitsi Papulanlahdella ja oli ympärysmitaltaan noin 800m ja se kierrettiin 12 kertaa, niin että koko reitin pituudeksi tuli 10km. Sää oli kilpailun aikana talvikisojen paras. Yleisöä oli hyvin paljon, ja he seurasivat jännittyneinä autokilpailuja. Ensin starttasivat pienemmät autot, kauppias S. Nikolajeff Jr. sininen ”Adler” vaunu 15 hevosvoimainen, jota ajoi Nikolajeff itse, ja punainen ”Ford” vaunu, 20 hevosvoimainen, jota ajoi insinööri N. Garoff. Vaunut olivat rivissä kummallakin puolella rataa.”

Viipuri_1910_s2

”Lähtö oli lentävä ja autot lähtivät hurjaa vauhtia liikkeelle. Kierros kierroksen jälkeen kiersivät vaunut rataa. Adlerin nopeus kasvoi joka kierroksella ilmeisesti aikomuksena voittaa Ford. Viisi kierrosta oli menty kun Adler oli vain 20 metrin päässä Fordista. Ottamalla mutkan nopeasti toivoi herra Nikolajeff pääsevän kilpailijan ulottumattomiin.Yritys kuitenkin epäonnistui, auto luisui liukkaalla jäällä ja ajoi ulos hankeen pyörähtäen kaksi kertaa ympäri pysähtyen lopulta. Adler oli nyt menettänyt pari minuuttia, mutta Nikolajeff ajoi taitavasti autollaan jäljellä olevat kierrokset ja kutisti etäisyyden itsensä ja kilpailijan välillä merkittävästi ja ajoi voittoisana maaliin ajalla 17min 34 2/5 sekuntia. Fordin ajaksi tuli 19 minuuttia 13 1/5 sekuntia.”

Viipuri_1910_s3

”Seuraavaksi olivat vuorossa isommat vaunut. Ravintoloitsija Kasubskijs Viipurista 60 hevosvoimaisella ”Stoewer”-vaunulla, jonka hän myös omisti, ja Nikolajeffin omistama 25 hevosvoimainen ”Clement-Bayard” jota ajoi insinööri Garoff. Ensimmäisten kierrosten aikana voitti Stoewer yhä enemmän aikaa Bayardiin nähden, mutta kun muutama kierros lisää oli ajettu sai tämä lisää vauhtia ja sai yhä enemmän kiinni menetettyä aikaa, niin että kun maaliviiva ylitettiin, oli Stoewerilla vain 8,5 sekunnin etumatka. Stoewer sai ajan 17 min, 18 sekuntia ja Clement Bayard 17 min 26 2/5 sekuntia.”

”Viimeinen ja myös mielenkiintoisin oli 10km tasoituskilpailu. Stoewer seisoi paikoillaan, Clement Bayardin lähtiessä 8 sekuntia edellä ja Adler 16 2/5 sekuntia edellä. Adler siis starttasi ensimmäisenä ja 8,5 sekuntia myöhemmin lähti matkaan Bayard. Jälkimmäinen tuntui menevän hyvin ja jo kahden kierroksen jälkeen ohitti Adlerin. Suuri Stoewer haki turhaan armoa Clement-Bayardista. Tätä ajoi taidokkaasti insinööri Garoff nousten ja jopa lisäten etäisyyttä suureen kilpailijaansa ja saavutti päivän parhaan ajan 17 min 6 2/5 sekuntia käytettyä aikaa ja 16 min 58 2/5 sekuntia arvioitua aikaa. Stoewer ohitti Adlerin ja saavutti toisen sijan ajalla 17 min 19 sek käytettyä ja arvioitua aikaa. Adlerin tulokset olivat käyttöaika 17 min 57 sekuntia ja arvioitu aika 17 min 40 3/5 sekuntia. Koska kiinnostus yleisön joukossa oli hyvin suuri päätettiin sunnuntaina järjestää ylimääräinen kilpailu. Adler, Stoewer ja Clement Bayard osallistuivat tähänkin, missä viimemainittu vaunu oli jälleen voittoisa.”

Viipuri_1910_s4
”On toivottavaa, että Viipurin esimerkki voittaa pian jäljittelijöitä pääkaupunkiseudulla, sillä täällä on useita automobiileja ja se voisi olla varmasti vieläkin mielenkiintoinen vaikka ei olisikaan yhtä menestyksekäs kuin Viipurin kilpailu.”

One thought on “Viipurin autokilpailut 1910

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *