Ajoneuvot elokuvassa ’Kyökin puolella’ (1940)

kyokki
’Kyökin puolella’ on Suomi-Filmi tuotantoyhtiön kesällä 1940 kuvaama elokuva. Elokuvaa on kuvattu muun muassa Helsingin ja Espoon alueella. Elokuvan tähtenä on Helena Kara. Muissa osissa mm. Tauno Majuri ja Reino Valkama. Elokuvan yhtenä sivujuonista seuraamme kuvitteellisen suomalaisen moottoripyörävalmistajan Salaman valmistautumista kauden päätöskilpailuihin.

salama1
Kuva 1. Salaman moottoripyörätehdas.

salama2
Kuva 2. Teknisiä piirustuksia Salaman tuotekehittelyosastolla.

salama3
Kuva 3. Salama-moottoripyörän logo.

salama4
Kuva 4. Salama-tehtaan tuotekehittelyosastoa. Kuvassa näkyvä pyörä on 30-luvun lopun DKW, iskutilavuudeltaan 250- tai 350-kuutioinen.

salama5
Kuva 5. Toinen Salama-tehtaan pyöristä on oikealta merkiltään Rudge.

opel1
opel2
opel3
Kuvat 6-8. Opel Kapitän Cabriolet. Yksi kolmesta tai neljästä uutena Suomeen tuoduista avomalleista. Elokuvassa Salama-tehtaan pääjohtaja herra Virmalan auto (Hugo Hytönen), jolla hän saapuu seuraamaan kilpailuja.

mb1
mb2
mb3
mb4
Kuvat 9-12. MB 230 Cabriolet B. Huomaa saksalaiset rekisterikilvet. Elokuvassa Haukan tilan herra Relanderin auto (Paavo Jännes). Espoonkartano toimii elokuvassa Haukan tilan päärakennuksena. Myös läheinen Kauklahden juna-asema vilahtaa elokuvassa.

elain
Kuva 13. Elokuvan lopussa on moottoripyöräkilpailut. Ari Karma (Tauno Majuri) ajaa kilpailussa itse suunnittelemallaan Haukka-moottoripyörällä. Nimi Haukka siksi, että Haukan kartanoherra sponsoroi pyörän kehitystyön ja myös palkkasi Karman henkilökohtaiseksi autonkuljettakseen. Kilpailussa Karma voittaa niukasti pahimman kilpakumppanin Jali Marteman (Ville Salminen) Salama-moottoripyörän. Kilpailuosuus on pätkitty aikakauden Eläintarhanajojen uutisfilmeistä.

haukka2
Kuva 14. Haukka-moottoripyörä. Toistaiseksi tunnistamatonta merkkiä. Ehkä Royal Enfield.

haukka1
Kuva 15. Lopuksi Haukka-moottoripyörän logo.

IMDB – Kyökin puolella (1940)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *