Automobiili ja sen hoito (1906)

Automobiili ja sen hoito on ensimmäisiä tai ehkä jopa ensimmäinen suomenkielellä ilmestynyt autokirja. Kirjan nimi on siis ”Automobiili ja sen Hoito”, julkaistu alunperin saksaksi vuonna 1906 Julius Küster nimisen henkilön toimesta. Suomessa julkaisun käänsi ja kustansi kustantaja Yrjö Weilin Helsingistä (Weilin + Göös). Kirjasessa on 77 numeroitua sivua.

Kirjassa tehdään ”ensiksi lyhyesti selkoa automobiilimoottorin tärkeimmistä osista.” Automobiiliin liittyvä sanasto ei ollut vielä tarpeeksi vakiintunutta suomeksi niinpä kirjassa turvaudutaan joissain tapauksissa vieraskielisiin nimityksiin. Kirjan loppupuolella kerrotaan miten automobiilin moottoria huolletaan ja annetaan ajamiseen liittyviä ohjeita.

Sisällysluettelo:

1. Nykyaikaisen moottorivaunun eri osat
a. Voimalähde
a1. Nelitahtimoottori
a2. Kaasun sekoittuminen ja poistuminen
a3. Sytytyslaitos
a4. Jäähdytysveden kiertokulku
a5. Moottorin eri osat
b. Voimansiirtolaitos
c. Automobiilin alusta
d. Automobiilin vaununkoppa

2. Ohjeita automobiilin ajamisessa ja hoidossa

3. Automobiilissa tapahtuvia häiriöitä
a. Moottorin häiriöitä
a1. Sytytyshäiriöitä
a2. Kaasutus ja venttiilit
a3. Jäähdytyslaitos
a4. Moottorin liikkuvat osat
b. Häiriöitä voimansiirtolaitoksessa

Seuraavassa muutamia kuvia kirjasesta.

Automobiili ja sen hoito
Kuva 1. Kirjan kansi.

Automobiili sekä huvi- että lastenvaunuja
Kuva 2. Kirjan takakansi. Jo tuolloin Otto Brandt mainosti omaavansa kokemusta konepaja toiminnassa.

Seuraavassa Brandtin tarjoamista merkeistä lyhyesti.

Pope-Tribune oli yksi Pope-autonvalmistuskonsernin monista automerkeistä. Albert Augustus Pope perusti yrityksensä vuonna 1876. Yritys kasvoi vauhdilla sen valmistettua suosittuja Columbia-polkupyöriä. Sähköautojen valmistus käynnistyi vuonna 1897. 1900-luvun alussa Pope oli yksi suurimmista autonvalmistajista Yhdysvalloissa. Pope tarjosi useita tuotemerkkejä jotka oli tähdätty eri hintaluokkiin. Tämä oli taloudellisesti raskasta ja lisäksi kun kilpailu koveni kaiken aikaan niin tehtaat jouduttiin sulkemaan yksi toisensa jälkeen. Pope-Tribune oli kevyt 2-paikkainen Runabout ja se oli edullisin Popen valmistamista autoista. Sitä valmistettiin aluksi vain yksisylinterisenä kunnes vuonna 1905 12-hevosvoimainen kaksisylinterinen lisättiin valikoimaan. Viimeinen Pope-Tribune valmstui 1908.

Waltham-Orient oli Waltham Manufacturing Companyn valmistama kevytrakenteinen auto. Hinnalla 425 dollaria se oli Yhdysvaltojen edullisin auto. Sitä myytiin nimellä Waltham tai Orient. Siinä oli ilmajäähdytteinen yksisylinterinen 4-hevosvoimainen moottori. Sitä kutsuttiin lisänimellä ”Buckboard”, jolla perinteisesti tarkoitettiin yksinkertaista hevosvetoista kärryä. Yksinkertainen auto olikin sillä se painoi vain vähän yli 200kg ja siinä oli tuskin ollenkaan koria. Myöhempinä vuosina mallia paranneltiin huomattavasti ja se alkoi näyttämään enemmän oikealta autolta. Turun automuseosta löytyy entisöitynä vuoden 1906 ”Buckboard”.

Belgialainen Minerva valmisti aluksi kahden edellisen merkin tavoin polkupyöriä. Vuonna 1904 käynnistyi autojen sarjatuotanto. Mainoksen ilmestymisen aikoihin Minerva valmisti suosittua ’Minervette’ -kevytautoa. Siinä oli pieni yksisylinterinen 636-kuutioinen moottori. Se oli mm. Iso-Britannian markkinoiden edullisin auto. Myöhemmin Minerva tultaisiin tuntemaan erittäin ylellisistä ja suurista autoistaan.

Automobiili seuraavista maankuuluista tehtaista
Kuva 3. Nikolajeff Jr. -mainos. Mainoksen Ford uutuudella viitataan todennäköisesti vuonna 1907 esiteltyyn ”S” -malliin. Se oli hienompi painos samana vuonna esitellyistä ”N” ja ”R” -malleista. Siihen sai useita lisävarusteita, kuten ”sufletin”, kaasulamput, äänitorvet ja jopa sateenvarjon pitimen. Mainoksen auto on REO.

Suosittelemme Prima ja Cadillac automobiileja
Kuva 4. Victor Forseliuksen edustukset, Prima ja Cadillac. Prima-auto ensiesiteltiin joulukuussa 1905 ”uskomattoman huokeaan hintaan”. Autoja valmistettin pieniä määriä vuoteen 1909 saakka. Forselius mainosti autoja koko tämän ajan ja vielä kesällä v.1910 ilmestyi mainos. Turun Teollisuusnäyttelyssä v.1907 kerrotaan olleen Prima-auton, jossa oli Suomessa tehty kori.

Saksan keisarin automobiili
Kuva 5. Kirjan kuvitusta. Yllä olevassa kuvassa Saksan keisari Vilhelm II:n loistelias N.A.G. -merkkinen edustusauto. Keisarin käytössä samoihin aikoihin oli ainakin myös Adler ja Mercedes-automobiilit. Alla olevassa kuvassa lienee myös N.A.G.

automobiili6
Kuva 6. Automobiilin koneisto. Piirros on N.A.G. autosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *