Autorenkaat – niiden hoito ja korjaaminen (1928)

Kirjan nimi: Autorenkaat – niiden hoito ja korjaaminen. Painettu vuonna 1928, sivumäärä 138 sivua. Kirjoittanut Eino Henttu ja kustantanut W.S.O.Y.

Kirjassa on käytetty nykyaikaista suomen kieltä, joten se on helppolukuinen. Kirjan alku- ja loppusivut on omistettu maahantuojien rengasmainoksille. Kirjan ensimmäisessä kappaleessa kerrotaan yleisesti raakakumista, kumin valmistamisesta ja vulkanoimisesta. Toisessa osiossa kerrotaan yleisimmistä vioista joista rengasrikot johtuvat. Kolmannessa osiossa luetellaan kaikki renkaiden paikkaustavat ja miten kulutuspinta vaihdetaan ja liimataan kiinni.

Kirjan viimeisessä luvussa on annettu ohjeita rengaskorjaamotoiminnan aloittamiselle sekä lueteltu mitä kaikkia työkaluja ja tarvikkeita korjaamolla tulisi olla. Kirjassa on esimerkkilomakkeita, joita käyttämällä voi oppia hallitsemaan korjaamon kirjanpitoa, tuloslaskentaa ja asiakasrekisteriä. Kirjan viimeisellä sivulla on annettu 35 kohtainen ohjelista mitä kumikorjaajan tulee erityisesti muistaa. Muun muassa ”jos erimielisyyttä syntyy, on asiakkaan ensin annettava puhua suunsa puhtaaksi, koska hän siitä tavallisesti rauhoittuu.”

etukansiKuva 1. Kirjan kansi.

takakansi
Kuva 2. Kirjan takakansi. Englebert-renkaita maahantoi yritys nimeltä Brynolf Grönmark. Yritys on yhä toiminnassa ja tuo nykyään paperikoneiden komponentteja. Englebert oli taas alkujaan belgialainen yritys, joka aloitti kumimattojen -ja päällysteiden valmistuksen vuonna 1877. 1920-luvulla tehdas oli Euroopan suurimpia kumituotteiden valmistajia. Uniroyalin kanssa alkoi yhteistyö vuonna 1958 ja nimi Englebert tiputettiin pois vuonna 1979.

rengas2Kuva 3. Mainoksessa kehutaan Kelly-Springfield renkailla varustetulla De Dion Bouton bussilla ajetun peräti 102 000km. De Dion Bouton ei ollut kovin yleinen auto Suomessa. Olisi mielenkiintoista tietää missäpäin tällainen ’omnibussi’ on liikennöinnyt.

rengas1Kuva 4. Vaillinaisesti täytetty matalapainerengas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *