Turkulainen autoilija Alvar Fredrik Jalonen

Turkulainen Alvar Fredrik Jalonen oli ensimmäisiä taksiautoilijoita Turun alueella. Hän oli syntynyt vuonna 1888. Vuonna 1926 hän solmi avioliiton Rakel Aleksandra Teräksen kanssa, ja tästä liitosta heillä oli yksi lapsi. Samana vuonna hän sai liikennöintiluvan vuokra-autolleen rekisterinumerolla T-8. Taksa oli tuolloin 5 markkaa / km, riippumatta siitä miten monta henkilöä kyydissä kulloinkin oli. Tämä lupa oli voimassa hänellä vuoteen 1931 saakka. Oletettavasti hän oli ajanut vuokra-autoa aikaisemminkin, josta kertoo alla olevan ”Wanha valokuva”. Autona hänellä näyttäisi olevan 1910-luvun Opel.

Alvar Fredrik Jalonen Opel -vuokra-autossaan joskus 1910-luvulla.

Alvarin ura taksiautoilijana päättyi ikävästi hänen ryöstömurhaansa sotavuotena 1942. Tarina kertoo, että hän oli ottanut kyyditettävän autoonsa ja ajanut Turusta Uudenmaankatua Piispanristin suuntaan. Vanhan vesilaitoksen jälkeen auto alkanut hidastamaan vauhtia, kunnes lopulta pysähtynyt ”Uudenmaan maantien ja Auvaisbergin tienristeyksestä” 250 metriä eteenpäin, jolloin autosta oli hypännyt ulos mies, jota ei silminnäkijä pystynyt tunnistamaan. Alvaria oli ammuttu 7,65 kaliberin aseella, ilmeisesti parabellumilla takapenkiltä niskaan ja hän oli kuollut heti.

Muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 1947, autoilija Arvo Anttonen Askalan ”tolpalta”, humalistonkadun ja yliopistonkadun kulmasta,  lähti kyyditsemään nuortaparia Ruissaloon, jossa matkustaja, Åke Westerlund surmasi hänet autoonsa. Tämän tapauksen johdosta lähikuntien vuokra-autoilijat osoittivat kunnioitusta hänen muistolleen järjestämällä muistokulkueen kaupungin läpi. Alla olevissa valokuvissa näkyy kulkueen edellä ajava 1938 Plymouth (rek. T-662*), jonka konepeltiä koristaa Suomen lippu. Takaa tulee kaksi vientiin valmistettua 1939 Dodge D-12 vuokra-autoa, joista ensimmäinen on 7-hengen Limousine. Kuvat saattaisivat olla Turun Uudenmaankadulta.

Murhatun Arvo Anttosen muistokulkue Uudenmaankadulla vuonna 1947.

 

Murhatun Arvo Anttosen muistokulkue ehkä Askalan tolpalla vuonna 1947.

Tarina ei kerro, selvisikö Alvar Jalosen murha milloinkaan, tai jatkoiko hänen perikuntansa autoilijoina. Olisi mielenkiintoista kuulla, mikäli jollain on aiheesta lisää tietoa.

Nämä eivät olleet ensimmäisiä vuokra-autoilijan surma Turussa, vaan aikaisemmin, vuonna 1925 oli 28-vuotias autonkuljettaja Erik Johansson kokenut saman kohtalon. Häntä oli ammuttu kaksi kertaa revolverilla. Kristiinankadun ”tolpalta” oli Karl Emil Virran omistamaan Fordiin noussut kuljettaja Johanssonin lisäksi yksi kyyditettävä ja matka oli jatkunut tälläkin kertaa kohti Piispanristiä. Noin 6 km Turusta Saloon päin, oli Ford pysähtynyt päin lyhtypylvästä ja Erik lyyhistynyt tielle henkihieverissä. Tapaus sattui klo 13 jälkeen, joten vastaantullut kauppamatkustaja oli huomannut autoilijan tiellä ja kuljettanut hänet Lääninsairaalaan. Hän kuitenkin menehtyi vammoihinsa.

Erik Johansson Kuva: Turun Sanomat, 1925

Samantapainen vuokra-autoilijoiden kulkue järjestettiin myös Erik Johanssonin muistolle, kuin myöhemmin Arvo Anttoselle.

Vuokra-autoilijat Vanhan hautausmaan portilla Turussa. Kuva: Turkulainen

 

Murhasta pidätettiin Felix Koskinen, ja asian selvittely oli kesken vuonna 1927. Teon tunnusti yllättäen samana vuonna varkauksista pidätettynä ollut Aarne Wihtori Korkee (s. 1896), joka perui tunnustuksensa myöhemmin. Miten tämä tapaus mahtoi päättyä?

 

* Rekisteritunnus T-662 on myönnetty Toivo Kalliolan vuokra-autoon.

 

Lähteet: Turun Sanomat, Turkulainen, Helsingin Sanomat

Muokattu: 8.2.2019, tarkennuksia. 4.5.2019, Karl Emil Vainion nimi korjattu Karl Emil Virraksi. Rekisteritunnuksen T-662 haltija Toivo Kalliolaksi. Uudenmaankadun vuokra-autojen kuvat ovat muutettu vuoden 1947 tapausta koskeviksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *