Siemens-Schuckert Werke

Siemens & Halske AG:n perustivat yhdessä Ernst Werner von Siemens ja Johann Georg Halske v.1847. Halske jätti yrityksen jo v.1867. 1800-luvun loppuun mennessä Siemensistä kasvoi merkittävimpiä sähkölaitteiden valmistajia maailmassa. V.1881 Siemens rakensi maailman ensimmäisen sähköisen raitiovaunulinjan Berliinin Lichterfeldeen. Seuraavana vuonna esiteltiin Electromote, maailman ensimmäinen johdinauto. 1900-luvun taitteessa yritys valmisti mm.seuraavia komponentteja; mittauslaitteita (myös autojen nopeusmittareita), lennätinlaitteita, puhelimia, sireeneitä, palovaroittimia, pienjännitelaitteita, hehkulamppuja, teräskaapeleita ja hissejä.

V.1903 Siemens osti Schuckertin, joka oli tunnettu valaistusjärjestelmien valmistaja. Schuckert oli jo valmistanut ensimmäiset sähkökäyttöiset autot 1890-luvun lopulla. ”Schuckert-Droschke” (Schuckert-taksi) nimellä kutsuttu ajoneuvo oli periaatteessa avomallinen hevoskärry, jossa oli kaksi sähkömoottoria.

Siemens päätti panostaa autonvalmistukseen ja rakensi vuosina 1905-1906 uuden autotehtaan Berliiniin. Seuraavana vuonna esitelitin sähkökäyttöisten autojen mallisto Berliinin autonäyttelyssä. Henkilömalleja mainostettiin taksikäyttöön. Lisäksi ohjelmassa oli myös linja- ja kuorma-autoja. Pian huomattiin kuitenkin, että sähköautojen luotettava toimintakyky vaati ihanteelliset olosuhteet. Esimerkiksi tieverkoston huono kunto ja talvisin vallitsevat olosuhteet heikensivät sähköautojen toimintakykä huomattavasti. Ratkaisua ongelmaan haettiin ensiksi varustamalla autot hybridi-järjestelmillä, mutta melko pian siirryttiin perinteisiin polttomoottoreihin.

Ensimmäinen bensiinikäyttöinen malli oli tyyppi ”G” jota tarjottiin 6 ja 8-hevosvoimaisena. Aluksi moottorit ostettiin talon ulkopuolelta kunnes v.1908 aikana alettiin käyttää omia valmisteita.

Vuonna 1908 Siemensille tarjoutui tilaisuus ostaa autonvalmistaja Protos, joka oli yksi pioneerejä alalla. Siemens-Schuckert merkki säilyi vain yhtymän sähköautoissa, joita valmistettiin vuoteen 1910 saakka. Protos autoja valmistettiin aina vuoteen 1926 saakka, kunnes Siemens luopui autonvalmistuksesta ja myi merkin N.A.G.ille. N.A.G.in tarina vuorostaan päättyi vuoteen 1934.

mercator_1_4_1908_siemens2
Kuva 1. Siemens-autoja mainostettiin Suomessakin ainakin vuosina 1908-1910. Kuvan auton on taksimallia ja oli saatavana sähkö ja bensiinikäyttöisenä. Viimeinen Siemens-Schuckert-nimeä kantava auto valmistettiin v.1910.

mercator_1_4_1908_siemens3
Kuva 2. Siemens & Halsken toimisto sijaitsi jossainpäin Helsinkiä. Moottoreita tarjottiin myös veneilyyn.

Digi – Mercator 1.4.1908

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *