Olof Nykopp

Olof Nykopp oli helsinkiläinen pankki- ja liikemies. Myöhemmin hän toimi mm.ulkoasiainministeriön protokollapäällikönä. Vuonna 1907 Olof Nykop mainosti muutamaan otteeseen automobiileja päivälehdissä. Toimiston osoitteena oli Eteläesplanadinkatu 22.

nya_pressen_3_11_1907_nykopp
Kuva 1. Mainos marraskuun 1907 Nya Pressen-lehdestä. Seuraavassa hieman historiaa liikkeen edustuksista.

”Societe des Voitures Electriques Systeme Kriéger” oli ranskalainen sähköautoja valmistava yritys. Tuotanto alkoi jo vuonna 1898. Kriéger oli aikaansa edellä monessa suhteessa. Kriéger sovelsi ensimmäisenä regeneroivia jarruja. Jarrutuksessa saatu lämpöenergia varastoitiin akkuihin josta sitä voitiin myöhemmin siirtää sähkömoottoriin. Vuonna 1903 Kriéger valmisti ensimmäisten joukossa hybridiauton. Autossa oli bensiinimoottori, sähkömoottori ja ohjaustehostin. Tuotanto päättyi vuoden 1909 paikkeilla.

Süddeutsche Automobil-Fabrik tunnettiin tuotemerkillä Gaggenau ja SAF. Vuonna 1905 perustettu SAF valmisti kuorma-autoja ja monia erikoisajoneuvoja. Mm. Berliinin kaupungille toimitettiin suuria linja-autoja v.1905. Tuotanto oli kuitenkin pientä ja tehdas ajautui vaikeuksiin v.1910. Benz & Cie, Mannheimista tuli tässä vaiheessa mukaan kuvioihin ja sijoitti yritykseen. Vuonna 1912 Benz osti yrityksen kokonaan itselleen ja sai näin omistukseensa kuorma-ja linja-auto tehtaan. Gaggenaussa valmistettavista kuorma-autoista alettiin käyttää nimeä Benz-Gaggenau. Myöhemmin siellä valmistettiin mm.Unimog-maastoautoja ja nykyisin siellä tehdään vaihteistoja ja akseleita henkilö-ja kuorma-autoihin.

Söderbloms Gjuteri och Mekaniska Verkstad perustettiin yrityksenä v.1877. Vuonna 1900 käynnistyi moottorien valmistus ja seuraavana vuonna autojen valmistus. Tuotanto oli pääasiassa kuorma-autoja ja kevyitä pakettiautoja. On mahdollista, että Söderbloms valmisti Ruotsin ensimmäisen kuorma-auton v.1901. Tämä olisi siten tapahtunut ennen kuin Vabis ja Tidaholm valmistivat kuorma-autonsa.

Digi – Nya Pressen 03.11.1907

Hufvud_9_11_1907_nykopp
Kuva 2. Sama teksti pari päivää myöhemmin ilmestyneessä mainoksessa.

Digi – Hufvudstadsbladet 09.11.1907

Veteranlastbilar.se – Kuvia Söderblom kuorma-autoista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *