A.G.A. – ”Autogen-Gas-Akkumulator-AG”

Autogen-Gas-Akkumulator (A.G.A.) oli ruotsalaisen AGA AB:n vuonna 1915 Berliiniin perustama tytäryhtiö. Tehtaassa valmistettiin hitsaus, happi ja asetyleenituotteita, jotka ovat yhä tänäkin päivänä AGA:n tuotevalikoimassa. Autojen tuotanto käynnistyi sodan jälkeen v.1919. Tuotanto alkoi malli A:sta, jossa oli 16 hevosvoimaa ja voimakkaan kulmikas muotoilu. Vuonna 1921 mallityypiksi vaihtui C ja muotoilu muuttui pyöreämmäksi. Malli C pysyi tuotannossa loppuun asti vuoteen 1929 saakka. Kaikissa malleissa oli 1418-kuutioinen 4-sylinterinen moottori ja viritysasteen vaihdellessa 16, 20 ja 24 hv. Kokonaistuotantomääräksi on arvioitu n.8000-12000kpl. Sivumennen mainittakoon, että ruotsalainen lentokonetehdas Thulin valmisti AGA-autoja lisenssillä vuosina 1920-1924 tyyppinimellä A.

AGA oli aikoinaan varsin yleinen auto pohjoismaissa ja Baltiassa. Suomessa on säilynyt v.1922 AGA malli A, joka on entisöity ja asetettu esille Helsingin AGA:n pääkonttorin aulaan.

Kuva 1. Lyhyt maininta Suomen kuvalehden autonumerossa v.1922. Valmistajan lehdistökuva.

Kuva 2. Mainos v.1922. Maahantuojana toimi Hans Koch, joka myöhemmin aloitti Chryslereiden maahantuonnin. Mainoksessa mainitulla kilpailutuloksella viitataan ehkä syyskuun 1921 kilpailuun Berliinin ovaalilla Avus-radalla, johon tehdas osallistui kolmella autolla. Tehdas osallistui aktiivisesti moniin maantiekilpailuihin mukaanlukien v.1924 Targa-Florioon.

————————————————

Seuraavassa muutama linkki aiheeseen liittyen:

Kai-Uwe Merz on julkaissut 240-sivuisen kirjan
Der AGA-Wagen

Saksalainen sivusto AGA-autoista
AGAMOBIL

Hollantilainen sivusto johon koottu paljon tietoa AGA-autoista ja muista AGA-tuotteista
AGA-Museum

————————————————–

Lisätietoja AGA-autoista otetaan mielellään vastaan.

2 thoughts on “A.G.A. – ”Autogen-Gas-Akkumulator-AG”

  1. Kun Suomessa olevan entistetyn AGA:n työt olivat aluillaan, kävin Voitto Rantasen kanssa (AGA-auton silloinen omistaja ja entistäjä) 1980-luvun alussa Ahvenanmaalla mittaamassa siellä olevan auton lokasuojia ym. tietoja hankkimassa aiheesta. Uskoisin, että kyseinen vaalea (siniharmaa) AGA vielä voisi olla samassa paikassa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *