Alkuvuosien merkkikirjoa

Tuskin koskaan tullaan pääsemään yksimielisyyteen siitä miten monta erilaista tehdasmerkkiä autoteollisuudessa on ollut aikojen saatossa. Suomikin on saanut oman osuutensa erilaisista valmistajista. Jo pelkästään Kampiveivi-sivuston suppeahkon aikaikkunan puitteissa on esiintynyt noin 400 eri merkkiä. Seuraavassa näistä muutama vähän erikoisempi löydös.

Saksalaisen Phänomenin malleista Phänomobil-kolmipyörät tunnetaan jossain määrin ainakin autohakuteoksien sivuilta. Harva tietää, että Phänomenilla oli myös nelipyöräisten mallisto. Näitä valmistettiin kuitenkin vähän. Näistä harvoista valmistetuista harvinaisimpia oli malliston huipulla oleva tehokkain 45-hevosvoimainen malli. Aamulehti 8.2.1925 kertoo kuitenkin että tällainen 6-paikkainen auto mallia 16/45hp on ollut myynnissä Tampereen ytimessä. Merkkinä Phänomen koki uuden tulemisen 1930-luvulla sen kuorma-autojen saavuttaessa suosiota ostajien piireissä. Ilmajäähdytteisiä kuorma-autoja oli Suomen armeijallakin muutamia kappaleita sodan aikana. Phänomen-tehtaan jäädessä Itä-Saksan puolelle ne loivat pohjan tulevalle Robur-tuotemerkille.

Belgialainen Nagant tunnetaan parhaiten aseistaan, mm.Mosin-Nagant kivääreistä. Hyvin laadukkaita ja pienenä sarjana koottuja autoja valmistettiin vuosina 1900-1928. Helsingin Sanomissa 16.4.1914 oli myynnissä 40-60 hevosvoimainen 6-paikkainen auto. Auto oli nähtävänä Nikolajeffin autotallissa, joka tuolloin oli maan paras paikka bongata laatuautoja.

13.5.1922 Uusi Suomi. Stockmannin urheiluosasto mainostaa belgialaisen monialayritys ”Fabrique Nationale d’Armes de Guerre”:n tuotteita. F.N. tunnetaan asevalmistajana ja se taitaa toimia vieläkin alalla. Muuta tuotantoa olivat polkupyörät, moottoripyörät ja tietysti autot. Mainoksessa mainitaan F.N. mallit 18-24hv ja 24-30hv. Urheiluosasto keskittyi konsernin asepuoleen ja kaksipyöräisiin, mutta otti kaiketi mielellään vastaan tilauksia myös automobiileista.

Insinööri Steinbock myi 16.9.1924 kahta autoa Viipurissa. Ensimmäinen oli 6-hengen Mercedes ja toinen amerikkalainen 2-hengen Saxon. Jälkimmäinen merkki herättää huomiomme. Saxon autoja valmistettiin Detroitissa vuosina 1913-1923. Tyypillisin Saxon oli kaksipaikkainen roadster pienellä nelosmoottorilla. Edullisena vaihtoehtona autoa myytiin melko hyvin. Parhaana vuotena valmistui liki 30000 autoa.

Helsingin Sanomat 22.9.1939. Mercantile Oy oli ajan hermolla tarjotessaan sähkökäyttöisiä kuormavaunuja aina 5 tonnin kantavuuteen saakka. Nyt kun vastaavat ajoneuvot ovat tekemässä uutta tulemistaan on ympyrä sulkeutumassa. Saksalainen Bleichert valmisti monenlaisia sähkökojeita rinnehisseistä lähtien. Myös monensuuruiset kuljetuskärryt ja kuorma-autot olivat Leipzigissä sijaitsevan tehtaan valikoimassa. Mobilia-museossa on Uudenmaan läänin kantakortti, joka paljastaa, että vuonna 1940 Pitäjänmäellä Strömbergin tehtaalla oli käytössä Bleichert kuorma-auto. Tarkempi mallinimi on Stromwagen EL 1800, jossa numero kertonee kantavuuden. Se on ollut naamailmeeltään mainoksen auton kaltainen, mutta yleisolemukseltaan paljon heiveröisempi. Mainoksen kuvassa on raskaamman pään malli EL 3500.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *